Şeffaf ve etik yönetim yaklaşımıyla sürdürülebilirlik standartlarını yükseltecek
Yarım asırdır cam dünyasının global ve güvenilir tedarikçisi olarak konumlanan Yorglass, şeffaflık yaklaşımıyla şekillendirdiği sürdürülebilirlik odaklı hizmet anlayışıyla ülkemiz için üretirken aynı zamanda kalıcı bir değer yaratma hedefine hızlı adımlarla ilerliyor. Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri kapsamında Yönetişim Alanında İyi Uygulama Ödülü’nü kazanan şirket, doğru uygulamalarının ödüllendirilmesinden aldığı güçle çalışmalarını bir adım öteye taşıyarak sektöründe pozitif etki yaratmayı amaçlıyor.
Camın sonsuz yaşam döngüsünü; şeffaflık, dönüşüm, verimlilik ve tasarruf kavramlarıyla tanımlayarak sürdürülebilir bir geleceğe odaklanan Yorglass, bu yöndeki çalışmalarının yanı sıra yönetim alanında gerçekleştirdiği uygulamalarla da dikkat çekiyor. Şeffaf ve etik yönetim ile sürdürülebilirliğin bir bütünün parçasını oluşturduğunu söyleyen Yorglass Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim Müdürü Merve Yorgancılar Işıtmak; “Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri kapsamında, Yönetişim Alanında İyi Uygulama Ödülü’nü kazanarak kurumsal yönetim standartlarımızı uluslararası en iyi uygulamalarla uyumlu hale getirdiğimizin altını çizmiş olduk. Müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz nezdinde şirketimizin güvenilirliğini ve taahhütlerimizin ciddiyetini artıran bu ödülün gelecekteki iş birlikleri ve fırsatlar için de yeni kapılar aralayacağına inanıyoruz” dedi.
KalDer’in ödül sürecinde World Economic Forum tarafından belirlenen dört ana metrik olan yönetişim, gezegen, insan ve refah konularını baz aldığını belirten Işıtmak; “Yorglass’ın stratejisinin temel taşlarını da bu dört metrik oluşturuyor. Şirket olarak bin 500’e yakın çalışanımız ve 5 lokasyon üzerindeki 7 üretim tesisimizle 6 kıtada 60 ülkede faaliyet göstererek hem ülke ekonomisine hem de istihdama katkıda bulunuyoruz. Sadece üretim ve istihdamla ülkemize katkı sunmanın ötesinde birçok çalışmaya ve projeye de imza atıyoruz. Bunlardan en önemlileri arasında, UN Global Compact ve G-20 liderleri için hazırlanan Açık Mektup’un imzacısı olarak, 2032 yılında karbon emisyonunu yüzde 50 azaltma ve 2050 yılında net sıfır hedefine ulaşma taahhüdümüz yer alıyor. İnsan odaklı şirket kültürümüzle tüm paydaşlarımız için geleceğe yatırım yapıyoruz. İklim kriziyle birlikte kritik hale gelen su yönetimi noktasında suyu dönüştürerek tüketimi azaltıyoruz. 5 tesisimizde sıfır atık sistemi bulunurken, tüm tesislerimizdeki atıkların geri dönüşümünü sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik yol haritası ve ürün yaşam döngüsüne yönelik analizlerimizle biyoçeşitliliğin sürdürülmesine büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. UN Global Compact ilkelerini referans alarak geliştirdiğimiz İş Etiği Politikası ve Sorumlu Satın Alma Politikası gibi uygulamalarla insan haklarına dair yeni standartlar belirledik. Benimsediğimiz çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda kadınların güçlendirilmesine yönelik programlara katılım sağladık. Bu kapsamda sahada ve yönetim pozisyonunda çalışan kadınların sayısını artırmayı hedefliyoruz. İşe ve yetkinliğe bağlı ücretlendirme modelini benimserken, çalışanların mental sağlığına yönelik eğitimler veriyor ve tüm çalışanlarımıza eşit mesafede yaklaşıyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Sürdürülebilirliğin her boyutunda yapılan çalışmalara ayna tutmayı amaçladık”
KalDer olarak bu sene ilk kez düzenledikleri Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nin başvuru koşulları ve değerlendirme ölçütlerini, World Economic Forum tarafından belirlenen yönetişim, gezegen, insan, refah alanlarından oluşan Paydaş Kapitalizmi Metrikleri’ne göre oluşturduklarını belirten Türkiye Mükemmellik Ödülleri Sekreteri Esra Karakaş Kurşun; “Küresel iş dünyası tarafından kabul gören bu göstergeler, kuruluşların değerlendirmesinde bilimsel temele dayalı bir kılavuz niteliği taşıyor. Ödül programımızla kuruluşları sadece proje bazlı çalışmaları ile değil bütünsel bir değerlendirmeye tabi tutarak, sürdürülebilirliğin her boyutunda yapılan çalışmalara ayna tutmayı ve farkındalık yaratmayı amaçladık. Ayrıca her kategori bazında en az bir iyi uygulama örneği olan kuruluşlar da ilgili kategoride İyi Uygulama Ödülü’nü alıyor. Yönetişim İyi Uygulama Ödülü; kuruluşların amacı, yönetimi ve hesap verebilirliği, nasıl amaç belirledikleri, sorumlu bir şekilde yönetildikleri ve riskleri nasıl yönettikleri ile ilgili ölçütleri içerir. Bu noktada Yorglass, tüm değerlendirme süreçlerinden geçerli puan alarak Yönetişim Alanında En İyi Uygulama Ödülü’nün sahibi oldu. Gerçekleştirdikleri özenli çalışmaları, değerlendirme sürecindeki şeffaf ve iş birlikçi yaklaşımları nedeniyle de Yorglass’a bir kez daha teşekkürlerimizi iletmek isteriz” dedi.
Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ni gelenekselleştireceklerinin altını çizen Kurşun; “2023 yılında kurum ve kuruluşlarımızın ödülümüze olan ilgisi bizi çok mutlu etti. 2024 yılında 2’ncisini düzenleyeceğimiz Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödüllerimize, sürdürülebilirlik bilincini geliştirerek hem yaşadığımız dünyamıza hem de yarınlarımıza katkı sunmayı hedefleyen tüm kurum ve kuruluşlarımızı davet ediyoruz. Mart ayında başlayacak başvuru sürecimizle ilgili derneğimiz web sitesinden ya da merkez ofisimizden detaylı bilgi alınabilir” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı